یك مسئول عنوان كرد:

منتفی شدن طرح های كوچك تامین آب و چهل و چهار سد استان مركزی كه بلاتكلیف مانده اند

منتفی شدن طرح های كوچك تامین آب و چهل و چهار سد استان مركزی كه بلاتكلیف مانده اند به گزارش آچار ایسنا/مركزی مدیر آب و خاك جهادكشاورزی استان مركزی به پروژه طرح های كوچك تامین آب بعنوان طرح های منتفی شده اشاره نمود و اظهار داشت: هم اكنون چهل و چهار سد ساخته شده بر طبق همین طرح ها در استان بلاتكلیف مانده اند كه اساسا این بلاتكلیفی ضررهایی برای استان خواهد داشت.


عباس صالحی در گفت و گو با ایسنا، اظهار نمود: از مجموع بیشتر از 300 هزار هكتار اراضی آبی استان مركزی، طی مطالعات امكان سنجی، 162هزار هكتار قابلیت اجرای سامانه های نوین آبیاری را دارند كه در این راستا تابحال 67 هزار هكتار معادل بالغ بر 42 درصد اراضی دارای شرایط هستند و با عنایت به اعتباراتی كه دولت ابلاغ می كند، به شرط تخصیص 100 درصدی، سالیانه بطور متوسط 4 تا 4هزار و 500 هكتار به این سطح اضافه خواهد شد.
وی اضافه كرد: در استان مركزی و كشور راندمان آبیاری حدود 43 درصد است كه با اجرای سامانه های نوین آبیاری راندمان آبیاری در طرح های میكرو به 95 درصد و با روش های آبیاری بارانی، كلاسیك و استفاده از ماشین های آبیاری راندمان به حدود 80 درصد افزایش می یابد، در نتیجه با شرایط آبی كشور لزوم دارد كه هرچه زودتر روش های آبیاری كشاورزی اصلاح گردد كه البته با عنایت به شرایط موجود، این اقدام نیازمند یك بازه زمانی حدود 10 تا 15 ساله است.
مدیر آب و خاك جهادكشاورزی استان مركزی اشاره كرد: استان مركزی دراین زمینه تا اختتام سال97 رتبه هفتم را در كشور به خود اختصاص داده و جزو استان های پیشرو است، در سه سال قبل حدود ۱۱ هزار هكتار به مجموع سطح های این نوع آبیاری اضافه شده است.
صالحی با اشاره به اینكه حدود ۷۵ درصد از آب موجود در بخش كشاورزی مصرف می شود، با اجرای سامانه های آبیاری نوین از ابتدا تابحال حدود 300 میلیون مترمكعب صرفه جویی در مصرف آب صورت گرفته است، بیان كرد: بطور متوسط به ازای هر هكتار آبیاری به این روش، در سال 4 هزار و 500 مترمكعب در مصرف آب صرفه جویی می شود كه تا كنون در مجموع حدود 300 میلیون مترمكعب صرفه جویی آب از محل ایجاد سامانه ها صورت گرفته است.
وی درباب راه اندازی شبكه ‎های فرعی(3و4) در اراضی زیر دست سدها اظهار داشت: از مجموع 25 هزار هكتار اراضی زیردست سدهای 15 خرداد و الغدیر، تابحال 5 هزار و 200 هكتار مجهز به راه اندازی شبكه شده اند و در مجموع این طرح از ابتدا تابحال 21 درصد پیشرفت فیزیكی داشته است.
مدیرآب و خاك جهادكشاورزی استان مركزی طرح راه اندازی و بهسازی كانال های آبیاری را روش دیگری در صرفه جویی در مصرف آب دانست و اظهار داشت: از مجموع 20 هزار كیلومتر كانال موجود در استان تابحال حدود 4 هزار كیلومتر بازسازی شده و 85 درصد هزینه به عهده دولت و 15 درصد به عهده كشاورز بوده است.
صالحی افزود: در طرح تجهیز و نوسازی اراضی زیردست سدهای مخزنی نیز از مجموع 12 هزار هكتار بخش زراعی كه در زیر دست سدها قرار دارند، تابحال حدود 7 هزار هكتار تجهیز و نوسازی شده است، همین طور با اعتبار حدود 500 میلیون تومان در سال قبل ۳۰ هكتار از اراضی شهرستان دلیجان كه زیر دست سد 15 خرداد هستند، تجهیز و نوسازی شده اند.
وی در ارتباط با پروژه عملیات آب و خاك در تشكل های بخش كشاورزی، اظهار داشت: در استان مركزی 24 تشكل كشاورزی فعالیت دارند كه مجموع اراضی زیر مجموعه این تشكل ها 60 هزار هكتار است و از این میزان تابحال به حدود 12 هزار هكتار با 85 درصد اعتبارات دولتی و 15 درصد آورده كشاورزان، عملیات و خدمات لازم ارائه شده و در كل طرح 20 درصد پیشرفت فیزیكی وجود دارد.
وی به پروژه طرح های كوچك تامین آب بعنوان طرح های منتفی شده اشاره نمود و اظهار داشت: با مطالعه و طراحی انجام شده در سال های گذشته 44 سد به ظرفیت 30 میلیون مترمكعب در استان مركزی ساخته شده كه معمولا روداب ها و آب هایی كه به صورت سطحی در فصل كشاورزی نیاز نبوده را جمع آوری كرده و در زمان مورد نیاز در اختیار كشاورزی قرار می دهند، در بعضی از این سدها نیز مجوز پرورش ماهی دریافت و راه اندازی شده است، اما هم اكنون این طرح ها به وزارت نیرو واگذار شده و 44 سد موجود بلاتكلیف مانده اند كه اساسا این بلاتكلیفی ضررهایی برای استان خواهد داشت، در نتیجه این سدها باید در اسرع وقت تعیین تكلیف شوند.
مدیر آب و خاك جهادكشاورزی استان مركزی اضافه كرد: در این رابطه پیشنهاد می شود همانند سال های پیش از 85 از محل اعتبارات تامین آب وزارت جهادكشاورزی اعتبار برای نگهداری این سدها در نظر بگیرند یا اینكه سدها به وزارت نیرو كه مسئول تامین آب در كشور است واگذار شوند تا از محل اعتبارات وزارت نیرو این سدها نگهداری شوند.
صالحی درباب قنوات اشاره كرد: آمارهای متفاوتی دراین زمینه وجود دارد، اما حدود 3هزار و 600 رشته قنات در استان مركزی وجود دارد كه از این حیث رتبه پنجم به استان مركزی اختصاص گرفته، حدودا حدود 15 تا 20 درصد از نیاز ابی بخش كشاورزی از قنوات تامین می شود و از دو محل اعتبارات استانی و ملی سالیانه حدود 120 تا 150 رشته از این قنوات با اعتبارات 85 درصد دولتی و 15 درصد آورده كشاورز مرمت و بازسازی می شود.
وی بهترین منبع آبی در بخش كشاورزی را قنات دانست و اظهار داشت: هزینه نگهداری قنات ها مانند دیگر منابع آبی زیاد نیست و آب قنات بطور رایگان و با كمترین هزینه در اختیار كشاورزان قرار می گیرد.
مدیرآب و خاك جهادكشاورزی استان مركزی بیان كرد: در مجموع در سال 97 از لحاظ اجرای طرح های آبیاری جزو استان های خوب بودیم بطوریكه 4 هزار و 500 هكتار طرح آبیاری انجام شده كه حدود 4 هزار هكتار از محل اعتبارات دولتی و و 500 هكتار هم از محل خوداجرایی صورت گرفته است.
صالحی افزود: حدود هزار و 800 هكتار از این طرح ها به صورت بارانی، هزار و 600 هكتار آبیاری موضعی قطره ای و 550 هكتار هم به صورت آبیاری كم فشار انجام شده است.
وی درباب لوله و لوازم نیز بیان كرد: بیشتر از 80 درصد لوله و لوازمی كه در این سامانه استفاده می شود هم اكنون توسط ۱۰ كارخانه استان تولید می شود و هم اكنون تامین بیشتر از 80 درصد از نیاز این سامانه در داخل كشور تامین می شود.




منبع:

1398/09/30
13:39:41
5.0 / 5
4854
تگهای خبر: تولید , خدمات , راه اندازی , صرفه جویی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۲
آچار a4f.ir
a4f.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آچار محفوظ است

آچار

مرکز فروش ابزار