پول تامین كالاهای اساسی از كجا می آید؟

پول تامین كالاهای اساسی از كجا می آید؟ آچار: بار دیگر طرح تامین كالای اساسی مطرح و مورد موافقت مجلس قرار گرفت، اما این دفعه زمانی كه حدودا ارز یارانه ای دولت از عمده كالاهای اساسی حذف گردیده است و در این شرایط احیانا مابه التفاوت به وجود آمده از محل حذف ارز 4200 تومانی گزینه اصلی تامین منابع این طرح مجلس خواهد بود.


به گزارش آچار به نقل از ایسنا، بتازگی نمایندگان مجلس با یک فوریت طرح تامین کالاهای اساسی موافقت کردند؛ چونکه معتقدند هم اکنون با وجود وفور کالای اساسی، با تغییر لحظه ای قیمتها و کاهش قدرت خرید مردم، آنها با مشکلاتی در تامین کالا مواجهند.
آنان بر این اساس پیشنهاد کردند با بهره گیری از کارت های هوشمند بتوان توزیع کالاهای اساسی مردم را به شکل صحیحی مدیریت کرد که در این طرح اصلاح شبکه توزیع کالاهای اساسی و کوتاه کردن دست دلالان وسوادگران نیز مورد توجه است.
گرچه در مرحله اول، نمایندگان با این طرح موافقت کردند اما موضوع مورد توجه که از طرف آنها نیز مطرح شده، نحوه تامین منابع برای ارائه کالاهای یارانه ای است. البته آنطور که اعلام شده ظاهرا آنان به دنبال مذاکره با بانک مرکزی و دولت در این راستا هستند.
اما در حالی معین نیست تامین منابع کالاهای یارانه ای پیشنهادی مجلس چگونه صورت می گیرد که در این رابطه باید به ماجرای کالای کوپنی در دو سال اخیر اشاره نمود.
پس از تغییر سیاست های ارزی دولت در سال ۱۳۹۷ بود که ارز ۴۲۰۰ تومانی به بازار ارزی و تجاری ایران آمد؛ یعنی زمانی که دولت ارقام مختلف ارز را غیر قانونی دانسته و واردات کالا فقط با نرخ ۴۲۰۰ تومان صورت می گرفت که البته این سیاست با خود رانت ها و تبعاتی به همراه داشت و به تدریج سبب حذف بخشی عمده ای از کالاها از دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی شد و از طرف دیگر با راه اندازی سامانه نیما واردکننده و صادرکننده تبادل ارزی خودرا در آن و با نرخ متفاوتی از ارز ۴۲۰۰ تومانی انجام دادند.
در این میان کالاهای اساسی که حدود ۲۵ قلم بودند مشمول دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی شدند. با این وجود آن چه که در بازار صورت گرفت نشان می داد که عرضه آن دسته از کالاهایی که با ارز ۴۲۰۰ تومان وارد شده اند با نرخی نزدیک به بازار آزاد در اختیار مردم قرار می گیرد! همین موضوع موجب شد که حتی خود دولت نسبت به این جریان واکنش نشان داده و بحث حذف تدریجی ارز ۴۲۰۰ تومانی عنوان شد. این در حالی بود در لایحه بودجه ۱۳۹۸ حدود ۱۴ میلیارد دلار برای تامین کالاهای اساسی پیشنهاد شد ولی در جریان بررسی در مجلس، مخالفان طرح تاکید داشتند از آن جایی که ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص یافته در چارچوب این ۱۴ میلیارد دلار به دست مردم نمی رسد باید این ارز دولتی حذف و کالاها به صورت یارانه ای در اختیار مردم قرار گیرد و در آن زمان پیشنهاد کوپن و کالابرگ عنوان شد.
ولی به هر صورت ماجرای حذف ارز یارانه ای به جایی نرسید و ۱۴ میلیارد دلار در قانون بودجه ۱۳۹۸ تصویب گردید. هر چند که در زمان اجرای قانون بار دیگر مباحثی درباره حذف ارز ۴۲۰۰ و راهکارهای جایگزین همچون کوپن مطرح بود اما باز هم نهایی نشد و در نهایت با همان نرخ ۴۲۰۰ تومان تامین شد.
در هر صورت در سال قبل و ابتدای امسال به تدریج ارز ۴۲۰۰ تومانی از عمده کالاهای اساسی حذف شد و باتوجه به اعلام اخیر مسئولان دولتی، به تعداد انگشت شماری شاید حدود پنج قلم کالا ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت می کنند و مابقی با نرخ سامانه نیما که این روزها تا ۲۰ هزار تومان نیز پیش رفت تامین ارز می شود. بر این اساس اختلاف قابل توجهی بین نرخ ۴۲۰۰ و نرخ نیمایی تا مرز ۲۰ هزار تومان وجود دارد که این منابع در اختیار دولت قرار می گیرد.
براین اساس در شرایطی نمایندگان مجلس ابراز می کنند که به دنبال مذاکره برای تامین منابع کالاهای یارانه ای با بانک مرکزی و دولت هستند که واضح است بانک مرکزی و شبکه بانکی قرار نیست پولی در این رابطه تامین کند بلکه دولت باید در صورت موافقت نهایی تامین منابع را انجام دهد و شاید بتوان گفت تامین مالی از محل مابه التفاوت ارز ۴۲۰۰ تومانی و سامانه نیما گزینه اصلی خواهد بود.
اما شاید پیش از هر گونه تامین مالی موضوع اصلی درست یا نادرست بودن طرح مجلس در ارتباط با ارائه کالای اساسی بوسیله کارت های هوشمند باشد که باید ابعاد آن از طرف اقتصاددانان و کارشناسان مورد بررسی قرار گیرد؛ در عین حال که تا کنون مسئولان ذیربط دولتی همچون سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی واکنشی به این طرح نداشته اند.




منبع:

1399/04/30
22:46:37
5.0 / 5
2367
تگهای خبر: ارز , اقتصاد , بازار , بانك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
آچار a4f.ir
a4f.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آچار محفوظ است

آچار

مرکز فروش ابزار