اجازه ندهیم دل انار ساوه خون شود

اجازه ندهیم دل انار ساوه خون شود به گزارش آچار، مرکزی ضرب المثل معروف ˮتا گوساله گاو شود، دل صاحبش آب شودˮ به شکلی درمورد انارستان های قطب تولید انار جهان صدق می کند و هرچه به روزهای منتهی به برداشت یاقوت سرخ نزدیک می شویم، دلشوره انارکاران ساوجی بیشتر می شود، که آیا زحمات طاقت فرسای یک ساله آنها به بار می نشیند یا خدای ناکرده باغ درگیر آفات و بلایای متعدد شده و دسترنج آنان هدر می رود.


به اعتقاد کارشناسان، اقلیم و شرایط آب و هوایی متناسب با طبیعت انار در ساوه، دلیل تولید این میوه پرطرفدار با درجه "بریکس" بالاست و روزهای گرم و شبهای خنک ساوه از زمان گل دهی تا آب دهی انار باعث تولید باکیفیت و متوازن اسیدهای آلی و تولید رنگ و دانه آنتوسیانین می شود که از لحاظ ترکیب غذایی باعث تولید انار باکیفیت شده و مدت زمان ماندگاری و شفافیت عصاره آب انار را بر خلاف انار سایر نقاط جهان بیشتر می کند.
شرایط جغرافیایی و اقلیم آب و هوایی ساوه خاص و البته منحصر بفرد است و برای همین است که با آب هوای خشک و گرم در دشت مرکزی و آب و هوای معتدل و خنک در بخش نوبران تولیدکننده افزون بر ۷۰ نوع محصول کشاورزی بوده و انار، پسته، طالبی، همچون محصولات شاخص شهر خرده طلا شمار می رود.
در کنار تغییرات شرایط آب و هوایی و سردشدن محسوس هوا توام با بارندگی که خود خسارت زاست، گرمای بیش از اندازه هوای تابستان هم بلای جان انار تولیدی در شهر یاقوت های سرخ است که منجر به وقوع پدیده آفتاب سوختگی شده و هیچ چاره و روشی علمی موثری برای پیشگیری از آن وجود ندارد، البته برخی روش های سنتی به منظور جلوگیری از بروز سوختگی پوست و ترکیدگی انار بر اثر تابش مستقیم آفتاب توسط باغداران صورت می گیرد که در این گزارش بدان می پردازیم.
سال جاری به سبب گرمای شدید هوا و افزایش محسوس دما، دلشوره باغداران انارستان های ایران در قطب تولید انار افزوده شد و به عبارتی دل انار ساوه سال جاری بر اثر گرمای شدید بیشتر شکست. گرچه ایسنا به دفعات در مورد پدیده آفتاب سوختگی باغات انار گزارش و خبر منتشر نموده است.
شرایط اقلیمی ساوه که خاستگاه تولید انار مرغوب و باکیفیت جهان بوده و آوازه بین المللی دارد بگونه ای است که همه ساله خسارت هایی را به این محصول وارد می نماید. علاوه بر مواجه شدن این محصول با پدیده آفتاب سوختگی، انار ساوه در بعضی سال ها با پدیده سرمازدگی هم مواجه می شود.
یاقوت سرخ ساوه در سالهای ۱۳۸۶ و ۱۳۹۵ دو بار طعم تلخ سرمازدگی را چشیده است، بگونه ای که سرمازدگی سال ۹۵ منجر به بروز خسارت حدود ۱۰۰ درصدی در باغات انار ساوه شد. در آن سال از مجموع ۱۱ هزار هکتار باغات انار ساوه حدود ۹۸۰۰ هکتار گرفتار سرمازدگی شدید شده و کف بر شدند.
از گرمازدگی و سرمازدگی که بگذریم، انار ساوه با آفات دیگر بیولوژیکی هم مواجه می باشد که مهم ترین آنها کرم گلوگاه است. در این خصوص هم پیش تر دفتر خبرگزاری ایسنا مستقر در قطب تولید انار جهان، نشست های خبری، میزگرد و گزارش های گوناگونی منتشر نمود و حتی آخرین یافته های علمی و تحقیقاتی که از جانب جهاد دانشگاهی صورت گرفته به باغداران اطلاع رسانی شده است.
با این وجود نظر به اهمیت پیشگیری و درمان آفاتی که متوجه این میوه بهشتی با طعم ملس و پرطرفدار می شود با یک مقام مسئول در جهاد کشاورزی ساوه به گفتگو پرداختیم.
معاون فنی و اجرایی جهاد کشاورزی ساوه در گفتگو با ایسنا، ضمن اشاره به این که سطح زیر کشت باغات انار ساوه ۱۱ هزار هکتار است، اظهار نمود: ۱۰ هزار هکتار از باغات انار ساوه بارور است و این میزان سطح زیر کشت درصورتیکه اتفاق خاصی در شرایط جغرافیایی و اقلیم آب وهوایی نظیر سرمازدگی و سایر بلایای طبیعی بوجود نیاید، ثابت است.
محمودرضا خلیلی اضافه کرد: امسال پیشبینی می شود که در هر هکتار ۱۷ تن محصول انار تولید شود، بر این اساس به طور متوسط ۱۷۰ هزار تن در سطح شهرستان برداشت و وارد بازار خواهد شد که نسبت به سال قبل افزایش جزئی داشته است و امیدواریم در سالهای آینده با تنومند شدن جُثَه درختان انار بعد از کف بر شدن متاثر از سرمازدگی سال ۱۳۹۵ به حداکثر عملکرد تولید انار که ۲۰ تن در هکتار است دست پیدا نماییم.
وی در مورد آفاتی که متوجه محصول انار می شود، اظهار داشت: کرم گلوگاه بعنوان یک اپیدمی تمامی باغات انار شهرستان را درگیر کرده و یک آفت شایع است و تابحال روش کنترلی موثری برای پیشگیری صددرصدی از این آفت وجود ندارد.
وی ضمن اشاره به این که شرایط آب و هوایی میزان شیوع این آفت را تشدید می کند، اظهار داشت: در سال هایی که میزان بارندگی مطلوب بوده و زمستان نسبتا سردی باشد میزان آفت کمتر و در سالهایی که میزان بارندگی کمتر و با پدیده خشکسالی مواجه باشیم این آفت طغیان و سطح خسارت بیشتر خواهد شد.
خلیلی ضمن اشاره به بروز خسارت بین پنج تا ۲۵ درصدی ناشی از شیوع آفت کرم گلوگاه در باغات انار اظهار داشت: برپایه پایش ها و بررسی های صورت گرفته امسال میزان شیوع آفت کرم گلوگاه بالغ بر ۱۵ درصد است.
وی با اشاره به اینکه حشره کرم گلوگاه سه دوره آلوده کنندگی در سال دارد، اظهار داشت: بعد از تخم ریزی و متولد شدن حشره در سه مرحله یا سه نسل باعث آلودگی محصول می شود که نسل اول و دوم در هنگام برداشت میوه قابل مشاهده می باشد و نسل سوم در میوه هایی است که داخل انبار باعث فساد محصول می شود و احتمال آلودگی بیشتر در انبار وجود دارد و باغداران باید دقت کافی در جداسازی میوه آلوده را داشته باشند تا با شیوع آفت در انبار، متضرر نشوند.
این مقام مسئول در جهاد کشاورزی ساوه از تولید کنندگان انار خواست تا میوه برداشت شده را در انبار استاندارد یا سردخانه نگهداری کنند و از دپوی انار در انبارهای سنتی اجتناب کنند تا از گسترش آفت جلوگیری بعمل آید.
وی با اشاره به اینکه پاک کردن تاج انار باعث کاهش آلودگی انار به آفت کرم گلوگاه تا میزان ۱۰ درصد خواهد شد، اضافه کرد: از آنجاکه میزان آلودگی به صورت ۱۰۰ درصدی با این روش از بین نخواهد رفت و هم با عنایت به هزینه بالای کارگری برای پاک کردن تاج انار، بنابراین باغداران از این روش استقبال نمی کنند اما بعنوان یک روش در میان حدود ۱۵ درصد تولیدکنندگان انار در باغات شهرستان معمول است.
وی به استفاده از سم در تاج انار بعنوان یک راهکار دیگر در کاهش آلودگی انار در میان باغداران اشاره نمود و اضافه کرد: از آنجاکه استفاده از سم باعث ایجاد اختلال در ارگانیک بودن محصول انار می شود بنابراین استفاده از این روش سفارش نمی گردد و در تحقیقات صورت گرفته در این حوزه از جانب محققان حوزه کشاورزی بکارگیری از این روش به رسمیت شناخته نشده است، از طرفی، سمپاشی کل باغ هم مورد تائید نیست و باغداران یقین بدانند سمپاشی به هیچ وجه راهکاری برای کنترل آفت کرم گلوگاه نیست.
معاون فنی و اجرایی جهاد کشاورزی ساوه در ادامه به آفاتی نظیر کنه، شته و... اشاره نمود و اظهار داشت: خوشبختانه این نوع آفات در حدی نیست که بتواند صدمه ای به محصول وارد کند اما به صورت موردی مشاهده می شود که دستورالعمل های خاص کنترلی دارد و با مشاوره از جانب کارشناسان جهاد کشاورزی قابل مرتفع ساختن است.
وی به آفتاب سوختگی انار بعنوان آفت شایع دیگر اشاره نمود و اظهار داشت: تأثیر مستقیم و تشعشعی نور خورشید سبب بوجود آمدن پدیده آفتاب سوختگی شده و بر اثر آن دانه های انار کیفیت اصلی خویش را از دست داده و به دانه های سفید تبدیل می شوند و اصطلاحا به این پدیده پختگی انار می گویند.
وی با اشاره به اینکه اوج بروز پدیده آفتاب سوختگی در مردادماه است، اظهار نمود: در ماه های پیش از مردادماه به سبب جوان تر بودن محصول، این اتفاق کمتر بوقوع می پیوندد و در صورت بروز آفتاب سوختگی بدلیل بالا بودن قدرت ترمیم پوست، به حداقل می رسد.
خلیلی اضافه کرد: به سبب نبود روش های علمی برای پیشگیری از آفتاب سوختگی انار، باغداران به روش های مدیریتی سنتی روی آورده اند تا بتوانند مانع بروز این پدیده شوند که مدیریت باغبانی، هرس صحیح درختان، مدیریت کف باغ و هم آبیاری صحیح همچون این روش هاست.
وی به حفظ تراکم مناسب جهت کاشت درختان و رعایت فاصله طولی بین کاشت درخت انار هم اشاره نمود و اضافه کرد: هر چه فاصله درختان به یکدیگر نزدیک تر باشد منجر به پوشش کامل شاخه ها و برگ های درخت شده و مانع از نفوذ تابش مستقیم نور خورشید به محصول شده و پدیده آفتاب سوختگی به حداقل می رسد.
وی پوشاندن انار با کاغذ یا توری را از دیگر راهکارهای مقابله با آفتاب سوختگی بیان کرد و اضافه کرد: برخی از باغداران هم مبادرت به پاشیدن موادی نظیر "کائولن" می کنند تا بتوانند نور را انعکاس داده و از تأثیر مستقیم آن بر پوست و دانه های انار جلوگیری نمایند.
خلیلی ضمن اشاره به این که روزهای گرم سال تأثیر بیشتری بر تشدید آفتاب سوختگی دارند و دلیل آن نوع زاویه تابش خورشید علاوه بر گرمای آن است که سبب پختگی انار می شود، خاطرنشان کرد: اناری که آفتاب سوختگی نداشته باشد جنبه صادراتی پیدا کرده و به لحاظ کیفیتی که در پوست و دانه دارد با قیمت بالا به فروش می رسد، اما انار دارای آفتاب سوختگی برای مصارفی همچون آب گیری و تهیه رب انار با قیمت پایین فروخته می شود.
وی ایجاد سایه بان و توری برای کاهش تابش مستقیم آفتاب به انار را راهکاری برای جلوگیری از آفتاب سوختگی بیان کرد و اضافه کرد: هزینه کرد باغداران برای پیشگیری از پدیده آفتاب سوختگی در باغات انار منجر به تولید انار باکیفیت شده و به لحاظ عرضه آن با قیمت بالاتر علاوه بر جبران میزان هزینه هایی که برای ممانعت از آفتاب سوختگی صورت می گیرد، درآمد حاصله از باغ را برای تولیدکننده افزایش خواهد داد. جهاد کشاورزی آماده عرضه تسهیلات به منظور جلوگیری از پدیده آفتاب سوختگی است.
این مقام مسئول در جهاد کشاورزی ساوه به ترکیدگی انار متاثر از شیوع آفت کرم گلوگاه، آفتاب سوختگی و بارندگی بعنوان صدمه و آفت دیگر اشاره نمود و اضافه کرد: ترکیدگی معمولاً با کاهش محسوس دما بعد از بارندگی صورت می گیرد که سال جاری تابحال اتفاق نیفتاده است.
وی به دستورالعمل تولید انار ارگانیک اشاره نمود و اضافه کرد: شرکتهای خاصی مجوز نظارت بر تولید انار ارگانیک دارند و میتوان با جدیت اظهار داشت که انار یکی از محصولات سالمی است که در میان سایر میوه ها تولید می شود و از سلامت محصول و امتیاز عاری بودن از مواد شیمیایی و آلوده برخوردار می باشد.
او ضمن اشاره به گرمای محسوس تابستان سال جاری اظهار داشت: باوجود ورود جبهه هوای گرم به قطب تولید انار امسال خوشبختانه صدمه قابل توجهی به باغات انار به دنبال افزایش دمای هوا وارد نشده است.
خلیلی در ادامه ضمن اشاره به این که محصول انار باید فرآیندی را بپیماید تا هنگام برداشت از کیفیت لازم و آبدهی مطلوب برخوردار شده یا به درجه "ملس بودن" که یک خصوصیت جذاب برای انار ساوه است برسد، اظهار داشت: مدت زمان نیمه شهریورماه تا زمان برداشت محصول انار که از اواخر مهرماه شروع می شود تعیین کننده کیفیت محصول است. آبیاری منظم و خنک شدن شبهای شهریورماه و مهرماه کمک شایانی به ارتقای کیفیت محصول از نظر کمی و کیفی خواهد شد.
به گزارش آچار به نقل از ایسنا، با وجود انجام فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی از جانب جهاد کشاورزی، ایستگاه تحقیقات انار، جهاد دانشگاهی و دیگر مراکز تحقیقاتی دانش بنیان اما هنوز فعالیت جامع تحقیقاتی و دانش کافی برای جلوگیری از آفات و خسارت هایی که یاقوت سرخ با آن درگیر می شود یا صورت نگرفته یا نتایج تحقیقات انجام شده عرضه نشده است.
بدیهی است که مدیریت باغات نظیر استفاده بموقع از کود، خاک، هرس درختان با تبدیل به فرم مناسب رشد و تغذیه و آبیاری منظم با استفاده از دانش روز باغداری و کشاورزی بطور قطع مانع بروز آفات خواهد شد.
هر کدام از راهکارهایی که برای پیشگیری از آفات انار در این گزارش عنوان شد معایبی هرچند جزئی دارد و بکارگیری از این شیوه ها ارگانیک بودن محصول را زیر سوال می برد یا با توان اقتصادی باغداران منافات دارد.
امید است در سالی که تولید دانش بنیان، اشتغال آفرین نامگذاری شده است شرکتهای دانش بنیان راهکارهای جامعی برای جلوگیری از وقوع آفاتی که متوجه باغات می شود متناسب با توان اقتصادی باغداران و کشاورزان نه تنها برای انار بلکه برای سایر تولیدات باغی و زراعی ارائه نمایند.




منبع:

1401/06/28
12:06:33
0.0 / 5
369
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳
آچار a4f.ir
a4f.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آچار محفوظ است

آچار

مرکز فروش ابزار