بی تدبیری هایی كه مرغ را پر داد!

بی تدبیری هایی كه مرغ را پر داد! افزایش شدید قیمت مرغ در ایام اخیر، رعایت نشدن دائمی نرخ مصوب محصولات مشمول قیمت گذاری، نبود نظارت بر فرایند توزیع نهاده های دامی و اقدام دیرهنگام نهادهای مسئول برای عرضه مرغ با قیمت دولتی در جهت تنظیم بازار همه همچون عواملی است كه دست به دست هم دادند تا مرغ را هم از سفره بخشی از جامعه حذف نمایند.


به گزارش آچار به نقل از ایسنا، این روزها مدام اخبار افزایش قیمت کالاهای اساسی به گوش می رسد. یک روز تخم مرغ یک روز روغن، روز دیگر لبنیات و حالا مرغ که به نظر می آید اهمیت آن بیشتر از سایر کالاها باشد؛ چونکه در سالهای اخیر و با افزایش چشم گیر قیمت گوشت قرمز، برای اقشار ضعیف جایگزین آن شده بود. با این وجود بر مبنای آخرین آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) قیمت گوشت مرغ با ۵۰.۶ درصد افزایش از ۱۳ هزار تومان در مهر سال قبل به حدود ۱۹ هزار و ۷۰۰ تومان در مهر سال جاری رسیده است.
در ایام گذشته قیمت مرغ گرم در خرده فروشی های سطح شهر تهران به بیشتر از ۳۰ هزارتومان رسید. این در حالیست که هفته گذشته قیمت مرغ گرم در بازار حدود ۲۶ تا ۲۷ هزارتومان بود. به عبارت دیگر این کالای پرمصرف در کمتر از یک هفته حدود ۶۰۰۰ تومان افزایش قیمت داشته است. این در شرایطی است که بر مبنای تصمیم کارگروه تنظیم بازار استان تهران قیمت هر کیلو مرغ گرم ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان تعیین شده است. در این میان به نظر می آید با وجود اینکه مسؤلان ستاد تنظیم بازار با افزایش چشم گیر قیمت کالاها در بازار و عموما برای پشتیبانی از تولیدکنندگان قیمت های مصوب را می افزایند، اما افزایش قیمت مصوب تنها بهانه ای برای افزایش بیشتر قیمت در بازار شده است. به عبارت دیگر معلوم نیست که نرخ های مصوب بر چه اساسی تعیین می شوند که همواره تولیدکننده و مصرف کننده شاکی هستند.
بعنوان مثال پیش از این هم قیمت مصوب هر کیلو مرغ ۱۵ هزار تومان اعلام شده بود، اما تا ابتدای مهرماه قیمت مرغ گرم در خرده فروشی های سطح شهر تهران کیلویی ۱۸ تا ۱۹ هزارتومان بود و اواخر مهرماه قیمت این محصول در خرده فروشی های سطح شهر تهران به مرز ۲۶ هزارتومان رسید. در نهایت هم ستاد تنظیم بازار قیمت مرغ را ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان اعلام نمود که البته همانطور که اشاره شد این قیمت هم رعایت نمی گردد.
وضعیت مشابهی هم در بازار تخم مرغ حاکم است؛ به صورتی که برپایه مصوبه ستاد تنظیم بازار در مهرماه حداکثر قیمت تخم مرغ ۳۰ عددی بسته بندی شناسنامه دار ۳۱ هزار تومان تعیین شد، ولی دو روز پیش قیمت این محصول در سطح خرده فروشی ها به حدود ۳۶ هزار تومان رسید.
مقصر کیست؟
مرغداران و تولیدکنندگان علت این افزایش قیمت را کمبود نهاده های دام و طیور با قیمت های مصوب، افزایش قیمت نهاده ها در بازار آزاد و به صورت کل افزایش هزینه های تولید عنوان می کنند و بارها نسبت به افزایش قیمت گوشت، مرغ و تخم مرغ اخطار داده اند.
اما همزمان اخباری منتشر می شود که نشان داده است بیشتر از ۹۰ درصد نهاده های دامی در مرغداری های استان تهران، برای توزیع در شبکه های رسمی تبدیل به مرغ نشده است؛ به صورتی که طی ماه های مرداد و شهریور ۵۲ واحد تولیدکننده مرغ بر اساس میزان نهاده های دامی دریافتی باید ۲۳۱۷ تن مرغ تحویل شبکه توزیع کشور می دادند، اما این امر محقق نشده است.
ازاین رو می توان گفته زنجیره ای از بی تدبیری و نبود نظارت سبب شده در عین مصرف منابع کشور برای تخصیص ارز دولتی به نهاده های دامی، هم گروهی از تولیدکنندگان و هم تمامی مصرف کنندگان گرفتار مشکل و ضرر و زیان شوند.
نوشدارو پس از مرگ سهراب
در این میان با وجود تمام هشدارها و مشاهده افزایش هر روزه قیمت ها وقتی مسئولان به فکر عرضه مرغ تنظیم بازاری افتادند که کار از کار گذشته بود. دو روز پیش وزارت جهادکشاورزی از توزیع روزانه ۳۰۰ تن مرغ گرم با قیمت ۱۸ هزارو ۵۰۰ تومان و ۲۰۰ تن مرغ منجمد با قیمت ۱۵ هزار تومان در تهران اطلاع داد. پیشتر هم سازمان صنعت، معدن و تجارت (صمت) اعلام نموده بود که برپایه مصوبات کارگروه تنظیم بازار توزیع استانی ۲۸۰۰ تن گوشت مرغ منجمد جهت مصارف خانوار در سرتاسر کشور آغاز می شود.
اما این در شرایطی است که از اول آذر به دنبال شیوع گسترده و بالا رفتن آمار فوتی های ناشی از کرونا در بیشتر شهرای کشور مقررات سختگیرانه اجرا شده و فقط مشاغل سطح ۱ مجاز به فعالیت هستند. اما به دنبال اخبار انتشار یافته درباره توزیع مرغ با قیمت دولتی، تصاویری از تجمع مردم برای خرید این محصول منتشر گردید که خبری از رعایت فاصله اجتماعی هم در این صف ها نبود.
این در شرایطی است که مبادرت به هنگام وزارتخانه های مربوطه، یعنی وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت می توانست از افزایش بی رویه قیمت مرغ و حتی تشکیل صف های طولانی در ایام تشدید محدودیت های کرونایی پیشگیری کند.
به عمق فاجعه پی ببریم
بر مبنای نتایج نظرسنجی اخیر مؤسسه عالی پژوهش تأمین اجتماعی در حوزه بیمه بیکاری مصرف گوشت قرمز حدود ۷۲ درصد از خانواده های افراد بیکارشده، به صورت جدی کاهش پیدا کرده است و حدود ۱۵ درصد از خانواده های بیکارشدگان، حتی قبل از دوره بیکاری هم توان خرید گوشت قرمز به صورت ماهانه را نداشته اند.
حدود ۷۶ درصد از خانواده ها، گرفتار کاهشی محسوس در مصرف مرغ، حدود ۷۱ درصد از خانواده ها کاهش در مصرف برنج، ۶۱ درصد خانواده ها گرفتار کاهش مصرف در لبنیات و حدود ۴۲ درصد خانواده های بیکارشدگان، کاهش در مصرف تخم مرغ را در این دوره شیوع کرونا تجربه کرده اند. حدود ۷۰ درصد از خانواده ها، کاهش در مصرف ماهانه ی میوه را هم گزارش کرده اند.
البته این آمار فقط در ارتباط با افرادی است که مشمول بیمه بیکاری هستند و گروه زیادی از اقشار ضعیف مانند کارگران فصلی، دست فروشان و غیره را در نظر نگرفته است.




منبع:

1399/09/06
23:48:20
5.0 / 5
659
تگهای خبر: ارز , بازار , بسته بندی , بیمه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۱
آچار a4f.ir
a4f.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آچار محفوظ است

آچار

مرکز فروش ابزار