خودکفایی کشاورزی در خراسان جنوبی چالش ها و دستاوردها در سایه خشکسالی

خودکفایی کشاورزی در خراسان جنوبی چالش ها و دستاوردها در سایه خشکسالی آچار: خراسان جنوبی سرپرست سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی به چالش ها و دستاوردهای خودکفایی محصولات کشاورزی در سایه خشکسالی و محدودیت منابع آبی پرداخته و بر اهمیت استفاده از تکنولوژی های نوین و بهبود کیفیت محصولات تاکید کرد.


کشاورزی یکی از ارکان اساسی اقتصاد ایران به شمار می آید و در استان خراسان جنوبی، این بخش با چالش های خاصی روبرو است. خشکسالی های متوالی و محدودیت منابع آبی، تولید محصولات کشاورزی را تحت تأثیر قرار داده و نیاز به راهکارهای نوین و پایدار را بالاتر از پیش نمایان کرده است.
در این راستا، خودکفایی در تولید محصولات راهبردی به عنوان هدفی کلیدی مطرح می شود که می تواند به بهبود امنیت غذایی و افزایش درآمد کشاورزان کمک نماید.
حسین اکبری، سرپرست جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، در گفت و گو با ایسنا به بیان نکات مهمی درباره ی وضعیت کشاورزی در استان پرداخت و در پاسخ به این پرسش که هم اکنون کدام محصولات کشاورزی در خراسان جنوبی به خودکفایی رسیده اند، اظهار داشت: هم اکنون باتوجه به خشکسالی شدید و محدودیت منابع آبی، برنامه استان در تولید محصولات زراعی بر طبق مزیت های نسبی و سیاست خوداتکایی در تولید محصولات راهبردی است که در بیشتر محصولات زراعی، استان از خوداتکایی نسبی برخوردارست.
اکبری در ادامه به عواملی که موجب خودکفایی در این محصولات شده است، اشاره نمود و اظهار داشت: استفاده از بذور اصلاح شده، تغذیه کودی متعادل و سازگاری این محصولات با شرایط اقلیمی استان همچون این عوامل هستند.
سرپرست سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی با اعلان اینکه در حوزه تولید محصولات دامی در استان خودکفا هستیم، اظهار داشت: هم اکنون باتوجه به محدودیت منابع آبی، افزایش سطح زیر کشت در دستور کار این سازمان نمی باشد و برنامه استان متمرکز بر افزایش عملکرد در واحد سطح و افزایش راندمان آب در محصولات زراعی است.
اکبری به اقداماتی که برای بهبود کیفیت محصولات کشاورزی در استان انجام شده است، اشاره نمود و اظهار داشت: تغذیه متعادل محصولات زراعی، استفاده کمتر از سموم کشاورزی و شناسنامه دار کردن محصولات تولیدی استان همچون این اقدامات است.
وی در حوزه صادرات محصولات خودکفا نیز اظهار داشت: هم اکنون باتوجه به خشکسالی شدید و محدودیت منابع آبی، برنامه استان در تولید محصولات زراعی برمبنای خوداتکایی در تولید است که در بیشتر محصولات زراعی، استان از خوداتکایی نسبی برخوردارست.


اکبری به چالش هایی که در راه خودکفایی محصولات کشاورزی در خراسان جنوبی وجود دارد، اشاره نمود و اظهار داشت: تغییر اقلیم و محدودیت منابع آبی به همراه خشکسالی چندین ساله و از جانب دیگر شور شدن اراضی کشاورزی همچون این چالش ها هستند.
سرپرست سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی در پاسخ به این پرسش که آیا حمایت های دولتی برای کشاورزان در امتداد خودکفایی محصولات کافی بوده است، اظهار داشت: هم اکنون دولت از محصولات اساسی از قبیل گندم، جو، چغندرقند و دانه های روغنی در قالب تامین کودهای یارانه ای و خرید تضمینی حمایت می کند که نیازمند حمایت بیشتر دولت در این خصوص است.
اکبری درباب تنوع تکنولوژی ها و نوآوری هایی که در تولید محصولات کشاورزی در استان نیز اظهار داشت: انجام کشاورزی حفاظتی، تغییر آرایش کشت و به کارگیری دستگاه های نوین کشت و همین طور استفاده از ارقام جدید و سازگار با شرایط اقلیمی استان همچون این تکنولوژی ها هستند.
ایشان سپس به برنامه های آموزشی برای کشاورزان در حوزه بهبود روش های کشت و تولید اشاره نمود و اظهار داشت: برگزاری کارگاه های آموزشی، برنامه روز مزرعه و همین طور کلاس های آموزشی بمنظور آموزش کشاورزان بطور مداوم و مستمر برای هر محصول در حال انجام می باشد.
سرپرست سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی در حوزه تامین آب برای کشاورزی نیز اظهار داشت: یکی از اشکالات اساسی در استان عدم دسترسی بخش کشاورزی به آب باکیفیت و به میزان لازم است که راهکارهایی از قبیل کاهش سطح زیر کشت و تمرکز بر افزایش عملکرد در واحد سطح بوسیله رعایت اصول به زراعی و به نژادی، محدودیت کشت محصولات آب بر و تغییر الگوی کشت به سوی محصولات مقاوم به تنش خشکی مثل جو، سورگوم، گلرنگ و...، استفاده از آب های نامتعارف را شامل می شود.
ایشان سپس به نقش تشکل های کشاورزی در امتداد خودکفایی محصولات در استان اشاره نمود و اظهار داشت: پشتیبانی از کشاورزان در قالب تامین نهاده های کشاورزی مورد نیاز و سایر خدمات از قبیل ماشین آلات و خرید محصولات تولیدی کشاورزان و بازاریابی محصولات و توسعه کشاورزی قراردادی و تکمیل زنجیره های تولید با هدف ایجاد ارزش افزوده بیشتر؛ نقش برجسته تشکل های کشاورزی در خودکفایی محصولات کشاورزی است.
اکبری درباب برنامه های توسعه کشت های گلخانه ای در استان یادآورشد: در نهایت، باتوجه به محدودیت های اقلیمی از قبیل کاهش بالاتر از ۴۰ درصد میانگین بارش نسبت به سال قبل و از سویی خشکسالی چندین ساله و محدودیت منابع آب زیرزمینی، تمرکز بر حفظ تولید و پایداری تولید در محصولات زراعی و توجه بیشتر به راندمان آب بوسیله افزایش عملکرد در واحد سطح است.



1404/02/23
10:17:25
0.0 از 5
10
تگهای خبر: آموزش , ارز , اقتصاد , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۲
آچار a4f.ir
a4f.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آچار محفوظ است

آچار

مرکز فروش ابزار

با سایت آچار، ابزار مورد نیاز خود را به راحتی پیدا کنید و از آخرین اخبار صنعت مطلع شوید. آچار، مرجع جامع ابزارآلات و اخبار صنعت