تجارت 3 میلیارد دلاری ایران و ترکمنستان تا 2028
به گزارش آچار، وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: برای تحقق تجارت 3 میلیارد دلاری میان ایران و ترکمنستان تا سال 2028، یک نقشه راه همکاری تهیه شود.
به گزارش آچار به نقل از مهر، آیین افتتاحیه هجدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان امروز (دوشنبه، ۲۹ اردیبهشت) به ریاست «فرزانه صادق» وزیر راه و شهرسازی ایران و رییس ایرانی کمیسیون مشترک و «رشید مردوف» معاون رییس کابینه وزرا و وزیر امور خارجه ترکمنستان در ساختمان وزارت راه و شهرسازی در تهران اجرا شد.
فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی ایران اظهار داشت: امیدوار هستم این اجلاس گام مؤثری در راستای توسعه تعاملات اقتصادی، ترانزیتی و انرژی میان دو کشور باشد.
وی با مثبت ارزیابی کردن اظهارات طرف ترکمنستانی در حوزه انرژی، گاز، پتروشیمی، آب، برق و حمل و نقل جاده ای و ریلی، اظهار داشت: حضور شخصیت هایی همچون «عبدالجلال ای ری» سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، «عبدالغفور امان زاده» عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی و «عبدالحکیم آق ارکاکلی» عضو گروه دوستی ایران و ترکمنستان، نشان از عمق روابط جامع میان دو کشور دارد.
ترانزیت ۲۰ میلیون تن کالا تا سال ۲۰۲۸
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به دستاوردهای اجلاس هجدهم، از توافق راهبردی در عرصه ترانزیت و حمل و نقل آگاهی داد و اظهار داشت: دو کشور برای ترانزیت ۲۰ میلیون تن کالا از قلمرو یکدیگر تا سال ۲۰۲۸ هدف گذاری کرده اند، به همین دلیل سهم ریلی ۶ میلیون تن، جاده ای ۷ میلیون تن، ترکیبی ۲.۵ میلیون تن و دریایی ۵۰۰ هزار تن خواهد بود.
صادق اضافه کرد: در عرصه ریلی، توافق هایی برای تبادل روزانه ۴۰۰ دستگاه واگن در مرز سرخ - سرخس و ۱۰۰ واگن در مرز اینچه برون - آق قلا حاصل شده که با همکاری راه آهن دو کشور، اجرائی سازی آن درحال پیگیری است.
صادق با اعلان اینکه «دو طرف اقدامات مؤثری بر روی بازارچه ها و بازارهای مشترک داشته اند»، اضافه کرد: برگزاری ملاقات های مستمر شش ماهه بین رؤسای گمرکات دو کشور و امضای سند موسوم به طرح اقدام مشترک درباره ی تعمیق و توسعه همکاریهای گمرکی دو کشور از ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۵ از اقدامات قابل توجه در این بخش است.
رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و ترکمنستان اظهار داشت: در بخش نفت و گاز، مذاکرات انعقاد قرارداد جدید گازی بین دو کشور در چندین مرحله انجام شده است و در شهریور ۱۴۰۳ توافق نامه گازی در جریان سفر «بردی محمداف، » رهبر ملی ترکمنستان، به ایران به امضا رسید و امیدوار هستم قرارداد جدید گازی هم هرچه سریع تر بین دو کشور به امضا برسد.
وزیر راه و شهرسازی ایران با اشاره به امضای قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان به ترکیه به عنوان یکی از اقدامات بسیار مهم در قالب مصوبات نشست قبلی، اظهار داشت: در جریان سفر هیات ترکمنستانی به تهران در بهمن ماه سال ۱۴۰۳، رئوس کلیه یک قرارداد جامع گازی شامل بندهای پرداخت به روش تهاتر کالا و خدمات بین دو طرف تنظیم شد که در این خصوص منتظر نظرات طرف ترکمنی هستیم.
وی اضافه کرد: درباب رسیدن به هدف قرارداد فروش مستقیم سالانه ۴۰ میلیارد متر مکعب گاز، راه اندازی ۱۲۵ کیلومتر خط لوله انتقال و دو ایستگاه تقویت فشار گاز در خاک ترکمنستان توسط ایران، پرداخت گاز بها، ارائه توانمندی های شرکت های فعال ایرانی در بخش های مختلف صنعت گاز بین دو کشور مذاکره شده و هم اکنون منتظر دریافت پاسخ طرف ترکمن برای جمع بندی غائی هستیم.
صادق با اشاره به همکاریهای مشترک دو کشور در عرصه آب و برق نیز اظهار داشت: روند اجرائی شدن تفاهمات دو کشور قابل قبول است. در همین جهت، قرارداد تمدید صادرات برق ترکمنستان به ایران برای سال ۲۰۲۵ در دسامبر ۲۰۲۴ برای مدت ۶ ماه به امضا رسیده است.
وی اضافه کرد: راه اندازی خط انتقال برق مرو - سرخس یکی دیگر از مهم ترین تفاهمات حاصله مندرج در یادداشت تفاهم اجلاس هفدهم است که مورد تاکید طرفین قرار گرفت و امیدوار هستم مراحل اجرائی هم به سرعت شروع شود.
تجارت ۶۰۰ میلیون دلاری ایران و ترکمنستان در سال ۱۴۰۳
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به همکاریهای تجاری ایران و ترکمنستان بیان کرد: در عرصه همکاریهای تجاری دو کشور در جریان اجلاس هفدهم، یک افق ۳ میلیاردی را تصویب کردیم که در همین جهت حجم تجارت دو کشور در سال ۱۴۰۳ با وجود برخی موانع، رشد را تجربه نمود و به رقم ۶۰۰ میلیون دلار رسیده است. دراین خصوص پیشنهاد می کنم کارشناسان دو کشور در سریعترین زمان یک نقشه راه همکاری سه ساله تا سال ۲۰۲۸ را برای نیل به رقم سه میلیارد دلار تجارت بین دو کشور تهیه کنند.
وی اضافه کرد: برگزاری نشست مجازی تجارت مرزی دو کشور و تاکید بر توسعه تجارت مرزی بوسیله انعقاد یادداشت تفاهم جدید، تسهیل صدور روادید بازرگانان، تاکید بر گشایش گذرگاه مسافری مرز اینچه برون - آلتی نصیر، افزایش غرفه های فروش طرف ترکمنی در بازارچه مرزی باج گیران، معرفی نقاط مورد نظر طرف ترکمن برای گشایش گذرگاه مرزی با استان خراسان شمالی، پذیرش هیات از ترکمنستان جهت حضور در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ - ۲۰۲۵، برگزاری پاویون ایران در نمایشگاه آگروفود ترکمنستان و برگزاری نشست منظم مرزی از اقداماتی بود که در عرصه تجارت انجام شده است.
صادق در ادامه با اشاره به همکاریهای مشترک در عرصه ورزش و جوانان اظهار داشت: پیشنویس همکاریهای ورزشی دو کشور غائی و خوشبختانه آماده امضاست.
رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و ترکمنستان بیان کرد: در عرصه مناطق آزاد، پیشنهاد طرف ترکمنی بر اساس تأسیس منطقه تجاری مشترک در مرز سرخ - سرخس مورد تاکید طرف ایرانی هم قرار دارد. به همین دلیل دراین خصوص پیشنهاد می کنم ایجاد منطقه تجاری مشترک در لطف آباد - آرتیغ هم بررسی شود.
ساخت جاده گم داغ - اترک ازطریق یک شرکت ایرانی
وی در حوزه صدور خدمات فنی و مهندسی و حضور شرکت های ایرانی در پروژه های زیربنایی ترکمنستان نیز اظهار داشت: پیگیری های قابل توجهی به عمل آمده است و توافق یک شرکت ایرانی با طرف ترکمن جهت ساخت جاده گم داغ - اترک، مرز ایران از حوزه های مؤثر این همکاری هاست و امیدوار هستم با مساعدت طرف ترکمنی، عملیات اجرائی پروژه به سرعت شروع شود.
وزیر راه و شهرسازی ایران در آخر تصریح کرد: امروز و فردا کمیته های فنی در بخش های حمل و نقل، نفت و گاز، انرژی، بانک، گمرک، تجارت و سرمایه گذاری ادامه خواهد یافت و بعداز ظهر فردا (سه شنبه، ۳۰ اردیبهشت)، کمیسیون هجدهم جمع بندی می شود.
منبع: آچار
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب